30 Aralık 2018 Pazar

Collar x Malice

Herkese merhaba.
Bu yazı aşırı derecede gecikti, bunun sebebi ise tamamen benim motivasyonumun eksikliğinden kaynaklanan bir durumdu. (Buna artı olarak fazla meşgulüm.)
Her neyse, başlayalım.


Collar x Malice, Idea Factory tarafından geliştirilmiş -dağıtımını da aynı şirket üstleniyor- bir otome/visual noveldır. 18 Ağustos 2016'da Japonya'da, 28 Temmuz 2017'de ise geri kalan ülkelerde çıkmıştır. Oyunun IOS ve Android versiyonu olsa da aslında PS Vita konsolu için çıkarılmış bir oyundur. 26 Temmuz 2018'de de Collar x Malice -Unlitimed- isimli bir fandisci çıkmıştır.

~~~~~~~~

Konu;
Ana karakterimiz Hoshino Ichika, "X-Day Olayları" diye adlandırılan suçların işlendiği ve bu yüzden artık güvenli olmayan bir şehir olan Shinjuku'da çalışan bir polistir. Bir gece dışarıda bir telefon konuşmasına cevap verirken kimliği belirsiz biri tarafından saldırıya uğrar ve uyandığında ise kendini boynuna takılmış bir tasma ve vücudunda yavaş yavaş etkisini gösteren küçük dozda bir zehir enjekte edilmiş şekilde bulur.
Tasmadan gelen ses Ichika'ya bir test için seçildiğini ve X-Day gelene kadar tüm hareketlerini gözlemleyeceklerini ve tasma hakkında asla kimseye bir şey söylememesini yoksa ilk önce bedenini etkisiz hale getirecek olan uyuşturucunun, daha sonra da ölümcül dozda zehir enjekte edileceğini söyler. Ichika yavaş yavaş bilincini kaybederken odaya giren üç kişi tarafından kurtarılır.
Bununla beraber olaylar da başlar, Ichika onu kurtaran ve eskiden polis ile de bağlantısı olan üç kişi ile -aslında 5- iş birliği yapıp X-Day Olayları'nın suçlusunu ve boynundaki tasmayı çıkarmanın yolunu bulmalıdır. 


~~~~~~~~~~
Karakterler

Hoshino Ichika

Ana karakterimiz Ichika, 21 yaşında ve SRCPO*'da çalışan çok çok yeni bir polis.
Aşırı kararlı, çalışkan ve başkalarının ihtiyaçlarını kendininkilerden önce tutan bir karakter. Bu yüzden aşırı sevdiğim bir otome ana karakteri oldu. Sürekli kurtarılmayı bekleyen bir karakter değil, gerektiğinde kendini de başkalarını da koruyabilen bir karakter. Bu yüzden oyun boyunca genel olarak mantıklı davranan bir karakter olduğunu düşündüm.
Diğer tüm otome ana karakterlerinde olduğu gibi ismi değiştirilebiliyor ancak orijinal halinde tutarsanız diğer karakterler ismini söylediği için orijinal halinde tutmak daha iyi diye düşünüyorum.

(Seslendirmeni; Yok )

~~~~~

Okazaki Kei

Okazaki 26 yaşında ve SP* olarak çalışıyor.
Şuan ise Dedektif Bürosunda çalışan kişileri korumakla/takip etmekle görevli. Normalde SP'lerin görevi özel/önemli insanları korumak, Okazaki'ye ise bu tür insanları koruma görevinin neden verilmediği bilinmiyor.
Genel olarak yumuşak konuşan sakin bir karakter. Gizemli bir havası var ve insanlarla uğraşmayı seviyor. Ayrıca tuhaf bir damak tadına sahip olduğunu söyleyebiliriz.

(Seslendirmeni; Kaji Yuki )


Enomoto Mineo

Enomoto 23 yaşında ve Field Ops Team 2*'nin eski bir üyesi.
Belirli sebeplerden dolayı işinden ayrılıp Dedektif Bürosunda çalışmaya başlıyor. Çok çabuk gaza gelebilen ve biraz aptal davranan bir karakter. Aynı zamanda cana yakın olduğundan insanlarla çabucak yakınlaşabiliyor. Yemeği çok seviyor.
Sasazuka Takeru ile sürekli didişiyorlar. Sasazuka, Enomoto sürekli düşünmeden konuştuğu için ona "aptal" deyip duruyor.

(Seslendirmeni; Saitou Souma )


Sasazuka Takeru

Sasazuka 24 yaşında ve Bilişim Suçları Departmanında çalışmış bir hacker. Belirli sebeplerden dolayı birkaç ay önce işinden ayrılmış. Zeki ve becerikli ancak bencil ve çoğu zaman çıkar peşinde.
Geçmişinde yaşanan bir olaydan dolayı tabancalardan hoşlanmıyor.
Oyunun tsundere karakteri ve kendisine belirli nedenlerden dolayı çörek polisi diyoruz çünkü tatlılara düşkün. (Japon tatlıları hariç, onları sevmiyor??)
Enomoto'ya aptal, Ichika'ya ise -tasmasındaki kedi sembolünden dolayı- aptal kedi diyor.

(Seslendirmeni; Namikawa Daisuke )


Shiraishi Kageyuki

Shiraishi 29 yaşında ve hala aktif bir şekilde Suç Laboratuvarı'nda profiler* olarak çalışmakta. Aşırı derece oyuncu/alaycı bir yapısı var. Gerçekte ne düşündüğünü bilmek mümkün değil. İşi gereği insanları çok fazla gözlemlediği için kimin ne düşündüğünü dahi aşağı yukarı tahmin edebiliyor.
İnsanlarla pek anlaşamasa da kedilere büyük bir ilgisi var. Bu yüzden kedi gibi giyiniyor.
Ana karakter ile bayağı alay ediyor çünkü tepkilerini ilginç(?) buluyor.

(Seslendirmeni; Kimura Ryouhei )


Yanagi Aiji

Yanagi 28 yaşında adalet duygusu güçlü olan eski bir polis.
Ayrılmadan önce Investigations Sector 1*'da çalışıyormuş ancak X-Day olaylarını kendi başına araştırmak için ayrılmış. Ancak bir süre sonra kendi kendine edinebileceği bilginin yeterli olmayacağını fark ettiğinden dolayı Sasazuka, Shiraishi ve Enomoto ile bir takım haline gelmişler ve dedektif bürosu açmışlar.
Sigara içmek gibi kötü bir alışkanlığa sahip. Ayrıca yemek yapmakta çok iyi.
Kişilik olarak sakin, nazik ve ağır başlı bir karakter. Tam lider kişiliğine sahip kısaca. Hafif gizemli bir havası da var.

(Seslendirmeni; Masakazu Morita)



Mini Sözlük:
*SRCPO - Special Regions Crime Prevention Office, kabaca Özel Bölge Suç Önleme Ofisi diyebiliriz. Ichika'nın oyun boyunca işte yaptıklarını gördükten sonra bölgedeki suç ile ilgili telefon ihbarlarına cevap vermek ve bölge ile ilgilenen polisleri ihbarın geldiği bölgeye yönlendirmek ile ilgili bir iş olduğunu söyleyebilirim.

*SP - Special Police, genel olarak önemli kişileri başkan, ünlüler vb. kişileri kendi canları pasına korumakla görevlidirler. 

*Field Ops Team 2 - The Field Operations Unit, başkent polis departmanının ve bölgesel polis ofisinin uygulama kolu. Kelime olarak "Saha Operasyonu Birimi" diyebiliriz. Önemli olaylara/davalara bakıyorlar/müdahale ediyorlar. Enomoto bu birimin ikinci takımındaydı.

*Profiler - Profilci olarak açıklayınca pek anlam kazanmıyor gibi. O yüzden, birinin davranışsal ve psikolojik karakteristiklerini inceleyip kayıt eden kişi. Böylece ortaya incelenen kişinin yapabilecekleri hakkında bir tahmin yürütülebiliyor.

*Investigations Sector 1 - Araştırma Birimi 1, başkent polis departmanının özellikle aşırı kötü suçlarla -cinayet, kaçırma, kundaklama vb.- ilgilenen bölümü.

~~~~~~~~~~

Sonlar & Routelar
Önerilen sıralama ile oynadığımdan o şekilde yazacağım.
Ufak tefek spoiler içerebilir.

Okazaki Kei
sleepy boi
Oyunun varlığından haberim olduğundan ve karakteri Kaji Yuki'nin seslendirdiğini fark ettiğimden beri Okazaki'ye olan ilgim büyüktü. O yüzden önerilen ilk route oluşu beni bayağı heyecanlandırmıştı. (Gerçi önerilmemiş olsaydı bile en başta ona başlardım gibi geliyor.)
Okazaki'nin route'u olaylara cidden yumuşak bir giriş yapıyor, özellikle X-Day olaylarının daha az karmaşık olduğu bir route olduğunu söylemem mümkün.
Tatlı mı tatlı bir route olmasına rağmen tabii ki üzücü bir yanı da var. Bunların en başında belirli bir nedenden dolayı Okazaki'nin ciddi ciddi suicidal olması geliyor. Ama bu demek olmuyor ki tüm route karamsar geçiyor. Hayır! Aksine absürt ve komik anların bayağı fazla olduğunu söyleyebilirim.
Okazaki'nin ev temizleyici şirin robotunun evden kaçması ve geri gelmemesi gibi. Oyunun ortasında kahkaha atmama sebep olan bir hikayeydi. Okazaki cidden bazı konularda aşırı saf ve masum. ; w;

Okazaki'nin 6 adet sonu bulunmakta.
Bunlardan 4 tanesi game over tipi bad end'lerden oluşuyor; Adonis Bad End ve Bad End 1,2,3.
Geriye kalan ikisi ise Good End ve Tragic Love End.
Good End her zaman olduğu gibi tatlış, Tragic Love End ise adından da anlaşılacağı gibi trajik ve kalp kırıcı. Deftere aldığım notta Kaji Yuki'nin bağırışının cidden iç acıtıcı olduğunu ve bu konuda iyi iş çıkartığı yazıyor, gerisini siz düşünün..
Ayrıca birkaç CG hariç özenilerek çizilmiş CG'leri olan bir route ve bu beni mutlu ediyor. ( ´ ▽ ` )ノ


Enomoto Mineo

Geldik oyunun goofy karakterinin route'una!
Öncelikle bir konuya değinmek istiyorum, Enomoto'nun göz bandıyla alakalı bir konu ve merak etmeyin spoiler değil. Enomoto'nun iki gözü de aslında gayet iyi bir şekilde görüyor. Ancak kendisi tarih konusunda tam bir otaku ve göz bandını da Date Masamune'ye olan saygısından takıyor. Kısaca Ayakashi Gohan'da ki Uta ve Yomi gibi bir olayı yok.
Enomoto cidden aşırı utangaç bir karakter. Kadınlar konusunda aşırı deneyimsiz olmasından kaynaklanan bir durum bu. Ama bu utangaçlık route'un başlangıcında her utandığı zaman Ichika'dan koşarak kaçmasına yol açıyor. Ancak bu koşarak kaçmaların en sonuncusunda Ichika'nın düşmesine sebep olduğundan dolayı bunu yapmayı bırakıyor. Akıllı çocuk!
İlk defa Ichika'nın evine geldiğinde o kadar heyecanlanıyor/strese giriyor ki bir anda pi sayısını söylemeye başlıyor. Sonra öğreniyoruz ki sakinleşmesini sağlıyormuş.
Bir de Okazaki'de olduğu gibi Enomoto'nun da komik bir anısı var. Ancak zaten çok fazla şey yazdığımdan dolayı onu da burada söylemek istemiyorum. Ancak merak eden varsa bir şekilde bana ulaşıp sorabilir, zevkle anlatırım! (Polis olma hikayesi de bayağı komik, onu öğrenmek isteyenler de ulaşabilir.)
Enomoto'nun route'u genel olarak Okazaki'nin route'una oranla daha az karamsar. Elbette oyun genelinde olan bir karamsarlık var ancak Enomoto'da bu, karakterin şapşallığından dolayı yarı yarıya düşüyor.

Enomoto'nun 7 adet sonu bulunmakta.
Bunlardan 5 tanesi game over tipi bad end'lerden oluşuyor; Adonis Bad End ve Bad End 1,2,3,4
Geriye kalan ikisi de Good End ve Tragic Love End.
Good End adı üstünde iyi son, klasik bir iyi son. Ancak otomelerde klasik iyi sonlar iyidir.
Tragic Love End ise spoiler vermeden anlatamayacağım türden. Ancak ayrılık içeren üzücü bir son olduğunu söyleyebilirim. CG'si aşırı güzel.
CG demişken, tüm CG'ler birbirinden tatlı ve detaylı. Oğlumuz hepsinde çok güzel. ( ´ ▽ ` )


Sasazuka Takeru

Sıra çörek polisinde!
Tsun mu tsun ama bir o kadar da tatlı/nazik bir karakter Sasazuka, ilk başlarda Ichika'nın kendi işine yaramayacağını söyleyerek onunla birlikte çalışmayı reddediyor. (Aptal ve işe yaramaz insanlara kesinlikle katlanamıyor.) Ancak bir şekilde kendini kanıtlayınca birlikte çalışmaya başlıyorlar.
Karakterler kısmında Sasazuka'nın Ichika'ya aptal kedi dediğini söylemiştim, hatta ismiyle çağırmak yerine direkt olarak aptal kedi diyor. -Ichika dediği kısımlar cidden çok az.- Bunu oyun boyunca yaklaşık 53 defa söylüyor ve bunlardan sadece 14 tanesi kendi route'u içinde. (Evet, her seferinde ss aldım ve saydım.)
Uzun bir süre Amerika'da yaşamış, bu yüzden mi bilinmez ancak Japon yemeklerine karşı bir nefreti olmasa da Japon tatlılarını hiç sevmiyor. Ayrıca yemek yediği zaman da aşırı fazla yiyor, diğer erkek karakterlere göre minik olsa da midesi devasa. Hatta Ichika ile birlikte yemeğe gittiklerinde aşırı fazla yemek sipariş ediyor ve Ichika'yı baya şaşırtıyordu.

Sasazuka'nın 7 adet sonu bulunmakta.
Bunlardan 5 tanesi game over tipi bad end'lerden oluşuyor; Adonis Bad End ve Bad End 1,2,3,4
Geriye kalan ikisi de Good End ve Tragic Love End.
Öncelikle 3. Bad End hakkında ufak bir şey söylemek istiyorum, oyunda CG'si olan tek bad end kendisi doğru hatırlıyorsam. Aşırı güzel de bir CG olduğunu söylemeliyim. Spoiler olmadığından dolayı buradan güvenle bakabilirsiniz.
Good End'e gelirsek, klasik bir otome good end'i. Ama klasik otome end'leri seviyoruz. Bu yüzden güzel.
Tragic Love End ise Enomoto'nun sonuna benzer diyebilirim. (Ayrılık içeriyor yani..) İçi hafiften cız ettiren bir son ancak Okazaki'nin sonu kadar da kötü değil.
CG'ler sevimli. (*´・v・)


Shiraishi Kageyuki



Nedense aşırı merak ettiğim ve sabırsızlıkla sırasının gelmesini beklediğim bir route'du Shiraishi'nin route'u. Sonuçta true route'dan hemen önceki route'du ve genel hikaye hakkında bayağı bir şey öğrenebilme ihtimalimiz yüksekti. Beklentilerimi kesinlikle karşıladığını söylemeliyim.
Shirashi biraz dengesiz, ne yaptığı belli olmayan bir karakter gibi gözükse de sinsiliği hariç baya awkward bir karakter olduğunu söyleyebiliriz.
Bu yüzden eğlenceli ve beklenmedik şeylerin olduğu bir route. Ayrıca beni sonuna kadar ikilemde bırakmayı başardı. (Cevap her ne kadar çok basit olsa da.)

Shirashi'nin 6 adet sonu bulunmakta.
Bunlardan 4 tanesi game over tipi bad end'lerden oluşuyor; Adonis Bad End ve Bad End 1,2,3
Geriye kalan ikisi de Good End ve Tragic Love End.
Good End gerçekçi ve olması gerektiği gibiydi. Gerçekten tam anlamıyla bir "good" end mi tartışılır ancak benim sevdiğim türden bir son olduğunu söylemeliyim.
Tragic Love End ise ciddi ciddi oyunda en sevdiğim Tragic Love End olabilir. Her kısmıyla tanıma uyuyor. Kötülüğü dibine kadar hissediyorsunuz ve bu harika. CG'si ise beni benden alıyor, o kadar sevdim.
Shiraishi'nin route'unda bulunan çoğu CG'de hoş ve detaylı. (^・ω・^ )


Yanagi Aiji

Geldik son route'a! True route!
En sevdiğim kısım!
Shiraishi'nin route'unda Good End'i aldığınız zaman aslında her Good End'den sonra gördüğünüz cam gözüküyor ve son kurşun da cama doğru ateşleniyor. (Bu şekilde gözüküyor.) Ancak bu son kurşun camın kırılmasına neden oluyor ve asıl resmi görüyoruz. Aa Yanagi! (Evet, bu bahsetmem gereken küçük bir detaydı. Hoşuma gidiyor böyle detaylar.)

Yanagi'nin true route olması o kadar sevindirdi ki beni anlatamam. Gerçi başından beri öyle olacağını fazlasıyla belli ediyordu. (Oyuna başlamadan önce pek tahmin ettiğim bir durum değildi.)
Yanagi'nin route'u bildiğiniz üzere birçok şeye açıklık getiriyor, örnek olarak Ichika ile olan geçmişleri ve birbirleriyle nasıl ve hangi noktada kesiştiklerini. Spoiler olacağı için söyleyemeyeceğim ama gerçekten aklımın ucundan geçmeyecek bir şekilde birbirleriyle kesişiyorlar ve bu aşırı hoşuma gitti.
Route'da tek "Hadi ya!" yapacağız olay Yanagi ile Ichika'nın romantizm kısmına gelmesinın baya uzun sürmesi, bunun nedeni ise aradaki yaş farkı yüzünden Yanagi'nin Ichika'yı küçük kız kardeşi gibi görmesi. Hatta bunu Yanagi Ichika'ya söylediğinde içim bir an burkuldu.. Yanagi neden..

Bu route fazlasıyla uzun, yaklaşık olarak toplam 7 bölüm oluşuyor. (Eğer Yanagi'nin tuhaf 0. bölümünü de sayarsak 8 bölümden oluşuyor.) Diğer karakterlerde bölüm sayısı 6. 
Ancak sıkıcı değil, aksine gayet akıcı ilerliyor.

Yanagi'nin -yanlış saymadıysam- 8 adet sonu bulunmakta.
Bunlar 5 tanesi game over tipi bad end'lerden oluşuyor; Aiji Common Route Bad End, Bad End 1, 2, 3 ve Adonis Bad End (İkinci normal Bad End CG'si olsa aşırı güzel olabilecek bir Bad End.)
Geriye de ***** Bad End, Tragic Love End ve Good End kalıyor.
İlk olarak ***** kısmı ne diye sorarsanız bu konu hakkında en ufak şey dersem spoiler olur. Sadece CG'si güzel bir son olduğunu söylemek istiyorum. Sonun kendisi de güzel gerçi.
Good End ise sonunda her şeyin yoluna girdiği, benim de derin bir "Oh!" çektiğim güzel bir son. Yanagi ve Ichika'nın sonunda mutlu olabilmesi hoştu.
Tragic Love End ise Sasazuka ve Enomoto'nun sonlarına benzer. CG'si güzeldi.
Ancak CG'ler hakkında genel bir şey söylersem nedense sonlara doğru CG'lerde kalite düşmeye başladı, pek anlam verebildiğim bir olay değildi. Elbette aşırı kötü değillerdi ama.. True route karakteri hani.. Biraz özen göstersek..
Ama yine de en sevdiğim route'du bu. <3   (*´・v・)


~~~~~~~~~~~~

Notlar
Saçmalayacağım ama biraz önemli detayların olduğu kısım.
  • Route sırası Okazaki > Enomoto > Sasazuka > Shiraishi > Yanagi şeklinde olmalı, çünkü hikaye daha düzgün oluyor?? Gibi??
  • Oyunda aynı Code Realize'da olduğu gibi bir sözlük kısmı var. Terimleri, kişileri, olayları vb. şeyleri açıklıyor tahmin edeceğiniz üzere. Benim sevdiğim bir olay olduğundan bahsetmek istedim.
  • Rewind yapabilme yine bunda da var ve nasıl özlediğimi anlatamam! Ben otome/visual novel oynarken aynı sahneyi arada tam anlamayıp tekrar tekrar başa alan bir insana dönüştüm, bu yüzden bu özelliği PC'de oynarken aşırı özlüyorum.
  • Hayatımın en fena plot twistlerinden birini yedim bu oyunda, cidden aklımın ucundan geçmezdi. Son route'u oynarken bir arkadaşım bizde kalıyordu ve gidip ona "****** hain çıktı!" diye yakınıp söylendiğimi hatırlıyorum. Komikti.
  • Oyunda yan/kısa hikayeler bulunmakta, ancak aşırı karışık bir şekilde düzenlenmiş ve dümdüz light novel okuyormuş gibi hissettirdiğinden okuma zahmetine fazla giremedim. Okuduğumdan da bir şey anladığımı söyleyemem gerçi.
  • Ancak Sitiation kısmı aşırı hoşuma gitti. Her bir karakterle date'e(?) çıkıyorsunuz ve "Meet up, Hold hands, There's trouble, Evening" gibi kısımlarla bütün bir date deneyimi yaşanıyor? Böyle anlatınca biraz tuhaf oluyor ancak güzel bir ekstraydı.
  • Çoğu visual novel'da tüm achievement'ları almak için guide kullanıyorum. (Bu utanç verici ama evet.) Bu sefer nedense kullandığım guide bana köstek oldu. Sanırım almam gereken bir end'i alamadım veya benzeri bir şey oldu. Neyse ki baya bir uğraştan sonra tüm achievement'ları alıp oyuna veda edebildim.
  • Oyunda bahsedilen X-Day olayları aşırı karışık, birkaç tanesi hariç çoğunu kimin nasıl yaptığını hiç bilmiyorum.
  • Adonis Bad End'lerde genelde Ichika bir Adonis üyesi tarafından öldürülüyor ve bu sonların Game Over ekranları diğerlerine göre daha farklı ve güzel. Aynı şekilde Tragic Love End'lerin de The End kısmının estetik bir ekranı var, bakmak isteyenler buradan bakabilirler.
  • Ekstra CG'ler var ve aşırı tatlılar! Bakmak istediklerinizin isminin üstüne tıklayıp bakabilirsiniz, Yanagi hariç hepsi kendi SS'lerimden. (Yanagi'nin CG'sini SS almayı unutmuşum ve oyunu sildim. Harika!
    Yanagi Aiji - Okazaki Kei - Enomoto Mineo - Sasazuka Takeru - Shiraishi Kageyuki

~~~~~~~~~~

Evet, sanırım bu kadardı!
Uzun zamandır yazamadığım ve ayrılamadığım bir oyundu. Yazın bitirmiş olmama rağmen tam yıl bitmeden yazıyı tamamlayabiliyor olmam komik. Ancak sanırım bu tüm karakterlerini ve routelarını sevdiğim oyuna veda etme zamanı. Gerçekten severek oynadım ve benim için en az Code Realize kadar önemli bir yeri oldu. Ichika, Cardia kadar olmasa da güçlü bir karakter bu yüzden onu da çok seviyorum.
Ayrıca, umarım eksik/yanlış yazdığım bir yer veya aceleye gelmiş gibi hissettiren bir yer olmamıştır. Yazın bitirdiğim bu oyunun üstüne 2-3 tane oyun bitti -ki bunlar Persona 5 ve Zero Time Dilemma gibi oyunlar- ve bu ister istemez oyun hakkındaki duygularımı ve düşüncelerimi zayıflattı. (Bir daha ki sefere bunun olmaması için route'ları bitirdikçe yazacağım.)
Son olarak, yazmam için beni gazlayan herkese çok çok çok teşekkür ediyorum. Beklettiğim herkesten de çok özür dilerim.
Umarım gününüz ve yeni yılınız iyi geçer, kendinize çok iyi bakın!
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere~!




Yardım Aldığım Yerler;
Defterim
Bazı Gameplay Videoları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder